رسانه‌های هلند

رادیو و تلویزیون   

رادیو و تلویزیون هلند زیر نظر سازمان رسانه‌ای هلند (Nederlandse Publieke Omroep) یا NPO اداره می‌شود. این سازمان مسئولیت هماهنگی بین کلیه شرکت هایی را برعهده دارد که به تولید و پخش برنامه‌های تلویزیونی و رادیویی مشغول هستند. شهر رسانه‌ای هلند که ایستگاه‌های رادیو و تلویزیونی این کشور در آن قرار دارند، هیلفرسوم (Hilversum) در 25 کیلومتری آمستردام قرار گرفته است. برنامه‌های شبکه‌های مختلف صدا و سیما بر اساس مکانیسمی مشخص از سوی شرکتهای مختلف تهیه می‌شود. تعداد این شرکتها طی سالهای گذشته بر اساس تصمیمات سازمان ان.پی.او متغیر بوده است. شرکتها یا اتحادیه‌هایی که برای صدا و سیمای هلند برنامه تهیه می‌کنند و شرکتهای زیرمجموعه آنها عبارتند از:

ردیف

نام شرکت- اتحادیه

برنامه تولیدی

1

KRO-NCRV + RKK & BOS

مذهبی (آموزشهای کاتولیک و پروتستان)

2

BNN-VARA

آموزشها و هشدارهای اجتماعی و جوانان

3

AVROTROS

سرگرمیهای عمومی و مردم پسند

4

EO + IKON, ZvK & JO

آموزشهای مذهبی (پروتستان)

5

MAX + WNL

عمومی

6

VPRO + HUMAN

آزادیهای اجتماعی و فرهنگی

7

NOS + Omrop Fryslân, PP & Socutera

اخبار، ورزش، مناسبتها، سیاسی، منطقه ای

8

NTR + OHM & PowNed

فرهنگی، آموزش و متنوع

9

STER

آگهی‌های تبلیغاتی

بر اساس یک تقسیم بندی قدیمی‌تر، رادیو و تلویزیون در هلند را می‌توان به دو بخش دولتی و تجاری تقسیم نمود. در بخش دولتی، سه شبکه تلویزیونی  (Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3) وجود دارد که کار پخش برنامه‌های مختلف را برعهده دارند. شبکه یک بیشتر به اخبار، ورزش و برنامه‌های خانوادگی؛ شبکه دو به امور فرهنگی، هنری، سیاسی و مذهبی؛ و شبکه سه به امور جوانان و مسایل جدید می‌پردازند. Nederland 24 نیز به عنوان درگاه دیجیتال NPO، شامل 12 کانال تلویزیونی کابلی در هلند می‌باشد. BVN نیز یک کانال تلویزیونی ماهواره ای و کابلی است که توسط NPO و برخی شرکت های دیگر راه اندازی شده است و به زبان هلندی و فلاندرز برنامه پخش می‌کند. شش کانال رادیویی (Radio 1, Radio 2, FM3, Radio 4, Radio 5, Radio 6) نیز وجود دارند. در بخش دولتی میزان وقت پخش برنامه یک بنگاه خبرپراکنی به تعداد اعضای آن بستگی دارد. بنگاههای خبرپراکنی که از شبکه‌های تلویزیونی و کانالهای رادیویی عمومی استفاده می‌کنند از طریق کمک های بلاعوض دولتی، پخش آگهی و حق عضویت تامین مالی می‌شوند. در حال حاضر شبکه‌های تلویزیونی و کانال های رادیویی تجاری مختلفی نیز وجود دارند که از جمله آنها می‌توان به RTL 4, RTL 5, RTL 7 and RTL 8, و SBS 6, NET 5 Veronica اشاره کرد.

 

بنیاد پخش برنامه هلند  Nederlandse Omroep Stichting- NOS   

بنیاد پخش برنامه هلند موسوم به ان.او.اس‌ (Nederlandse Omroep Stichting- NOS) مهمترین شبکه خبری در هلند است. شبکه ان.او.اس‌ در سال ۱۹۵۱ به نام مؤسسه تلویزونی هلند تأسیس شد. نام این موسسه در سال ۱۹۶۹ به ان.او.اس‌ تغییر کرد. بیش از۷۰۰ خبرنگار مشغول کار برای این شبکه بزرگ هلندی هستند. شبکه ان.او.اس‌ به طور متوسط سالانه بیش از ۵۷۰۰ ساعت برنامه‌های تلویزیونی و ۴۵۰۰ ساعت برنامه‌های رادیو‌یی داشته است. شبکه ان او اس‌ علاوه بر اخبار روزانه، برنامه‌های مهمی‌ چون ساعت خبر (Nieuwsuur) را تولید می‌کند.

 

خبرگزاری 

خبرگزاری ANP که در سال ۱۹۳۴ تأسیس شد،‌ بزرگترین خبرگزاری هلند است که در حال حاضر مالک عمده آن شرکت خصوصی NPM می‌باشد. این خبرگزاری سالانه بیش از ۱۶۰ هزار خبر و ۶۰۰ هزار تصویری خبری منتشر می‌کند. خبرگزاری ای ان پی‌ مسوول ارائه خبر به تقریباً تمامی‌شبکه‌های رادیو‌یی هلند به غیر از رادیو ۱ است.

در سال ۲۰۰۳ شرکت خصوصی NPM بیش از ۷۰ درصد از سهام این خبرگزاری را از روزنامه تلگراف و انتشارات وگنر و پی‌سی‌‌ام خریداری کرد. خبرگزاری ای.ان.پی.‌ دارای آرشیو بسیار بزرگ خبری است. افراد می‌توانند تمامی‌بخش‌های رادیو‌ای از سال ۱۹۳۷ را درخواست کنند. خبرگزاری ای.ان.پی.‌ با خبرگزاری‌های بزرگ چون رویترز همکاری می‌کند.

 

روزنامه‌ها

کلیه روزنامه‌ها در هلند توسط بخش خصوصی اداره می‌شوند. دو شرکت بزرگ پی.سی.ام و تلگراف در زمینه چاپ و نشر روزنامه‌ها در هلند فعالیت می‌کنند. در سال 2009 یک شرکت چاپ و نشر بلژیکی به نام Persgroep که صاحب برخی رسانه‌ها در کشورهای بلژیک، هلند و دانمارک است، اقدام به خرید اکثریت سهام شرکت پی.سی.ام کرد و یک شرکت فرعی به نام De Persgroep Nederland را در آمستردام تأسیس کرد که صاحب اکثر رسانه‌های هلند به شمار می‌رود. گرچه وابستگی روزنامه‌ها به گروه‌های مذهبی و اجتماعی نسبت به گذشته خیلی کم رنگ شده است، اما هنوز هم روزنامه‌های تراو را به گرایش پروتستان، روزنامه فولکس کرانت را نماینده کاتولیک چپ‌گرا، ان.آر.سی را لیبرال و روزنامه تلگراف را راست‌گرا نسبت می‌دهند.

فهرست مهمترین روزنامه‌های ملی هلند به شرح زیر می‌باشد:

ردیف

نام روزنامه

محل انتشار

گرایش سیاسی/ مذهبی

صاحب شرکت و ناشر

1

تلگراف

آمستردام

راستگرای پوپولیست

TMG (Telegraaf Media Groep)

2

مترو

آمستردام

راستگرای پوپولیست

3

ان. آر. سی. هاندلسبلاد

روتردام

لیبرال

NRC Media

4

الخمین داخبلاد

روتردام

عمومی

DPG Media

5

فولکس کرانت

آمستردام

چپ‌گرای کاتولیک

6

تراو

آمستردام

پروتستان

7

هت پارول

آمستردام

عمومی

8

فایننشال داخبلاد

آمستردام

اقتصادی

FD Media

 

  • فولکس کرانت

منشاء این روزنامه از انتشارات کلیسای کاتولیک روم می‌باشد. در حال حاضر این روزنامه چپگرا به عنوان یک روزنامه پرکیفیت به حساب می آید که با انتشار مقالات عمیق و سنگین، مورد علاقه تحصیل کردگان قرار گرفته است. رویکرد این روزنامه بیشتر متمرکز بر جذب خوانندگان جوان می‌باشد.

  • ان.آر. سی (NRC)

این روزنامه بر روی پوشش اخبار کشورها، سیاست، اقتصاد، نظریات و هنر (از جمله ادبیات) متمرکز می‌باشد. این روزنامه با داشتن 23 خبرنگار، دارای بزرگترین شبکه بین المللی در میان تمام رسانه‌های هلندی است. روزنامه ان.آر.سی خط و مشی روزنامه نگاری تحقیقی را دنبال می‌کند و بیشتر به انتشار نظرات و تحلیلها می‌پردازد.

  • تراو (Trouw)

روزنامه تراو اولین بار در زمان جنگ جهانی با گرایش پروتستان اردتدوکس چاپ شد اما به تدریج از مذهب پروتستان ارتدوکس فاصله گرفت. نشریه یادشده در سال های بعد به یک روزنامه ای تبدیل شد که تمام اشکال دین را به عنوان بخش مهمی از جامعه در نظر می‌گرفت و در مورد آن با توجه بیشتری به درج مطلب می‌پرداخت. این روزنامه در سال 2012 به عنوان بهترین روزنامه سال اروپا برگزیده شد.

  • تلگراف (Telegraaf)

روزنامه تلگراف به عنوان قدیمی‌ترین و بزرگترین روزنامه منتشره در هلند به حساب می آید. در زمان جنگ جهانی دوم، این روزنامه با طرفداری کردن از آلمانها باعث وجود جنجال شد و بعد از جنگ به مدت 30 سال از انتشار محروم بود. این روزنامه زمانی هشتمین روزنامه از نظر تیراژ در اروپا  وده است.

  • آلخمین داخبلاد (AD)

این روزنامه در سال 1946 تأسیس شده است و مرکز آن در شهر روتردام می‌باشد. روزنامه یادشده در راستای تمرکز منطقه ای بر روی اخبار شهر روتردام تأسیس شده لیکن اخبار شهرهای لاهه و اوترخت را هم پوشش می دهد. نشریه مزبور بعد از روزنامه تلگراف، دومین روزنامه پر تیراژ در هلند است.

  • هت پارول (Het Parool)

این روزنامه در اواخر سال 1940 (آغاز جنگ جهانی دوم) به عنوان یک خبرنامه برای تشدید مقاومت شروع به کار کرد و در سال 1944 با شور و شوق فراوان مردم به خاطر مقالات منتشرشده در مورد مقاومت در جنگ به روزنامه ای پرفروش تبدیل شد. در اواخر دهه 1960 این روزنامه زیر نظر سردبیر محافظه کار خود، از جنگ ویتنام حمایت کرد و اکثر خوانندگان چپ گرا و لیبرال خود را از دست داد که این افت خواننده تا 40 سال پس از آن ادامه داشت.

  • فایننشال داخبلاد (fd)

رویکرد اصلی روزنامه یادشده، تجارت است لذا تمرکز اصلی، تحلیلها و مطالب مندرج در آن، عمدتاً در ارتباط با اقتصاد و تجارت می‌باشد.

  • مترو (Metro)

روزنامه مترو در روزهای کاری هفته در معابر عمومی و ایستگاههای قطار شهرهای هلند به صورت رایگان در دسترس عموم قرار می‌گیرد. این روزنامه به انتشار اخبار کوتاه مهم و عموماً زرد که دارای مخاطبان زیادی در کشور است می‌پردازد. تنها راه درآمد این روزنامه از چاپ آگهی است.

رسانه‌های خبری دیجیتال

برخی پایگاه‌های خبری اینترنتی به زبان‌های انگلیسی و هلندی از جمله ان.یو.، داچ نیوز، هلند تایمز  و ... نیز در فضای رسانه‌ای هلند فعال هستند.

 

مجلات

برخی از مهمترین مجلات خبری هلند که به زبان هلندی یا انگلیسی چاپ می‌شوند عبارتند از:

  • Elsevier
  • Libelle
  • Vrij Nederland
  • Diplomat affairs
  • Diplomat Magazine
  • De Groene Amsterdammer
  • HP/de Tijd